Načítám Akce

« Všechny Akce

SEANCE 7: Družstevní bydlení 🏡

24 září @ 18:00 - 21:00

Bydlení je stále nedostupnější, a tak kolektivy obyvatelů*ek hledají alternativy, které jim umožní důstojně bydlet. V Česku má družstevní bydlení dlouhou tradici – na kterou se však po roce 1989 příliš nenavázalo. Solidární sítě ze zahraničí (např. neměcký Mietshäuser Syndikat nebo rakouský habiTAT) mohou – a jsou – inspirací, jak v Česku budovat bydlení, které neslouží k investicím a spekulacím na realitním trhu, nýbrž je stabilní a finančně dostupné. Přijďte na další ze série Seancí!

V rámci večera promluví:
👁️ Freia Böhm – obyvatelka a členka družstva Racek
👁️ Jakub Nakládal – architekt a projektový manažer baugruppe Šárka
👁️ Černí ad. – obyvatelé sdíleného bydlení v Domě pod Horou

🏡 sociální družstvo Racek
V roce 2022 členové*ky družstva vložili*y své úspory do domu se zahradou v Děčíně, který kontinuálně opravují, aby ho mohli*y nejen naplno využívat, ale pořádat v něm i kulturní a vzdělávací akce za účelem podpory lokality a místní komunity. Podporují i další v cestě za družstevnickým spolubydlením skrz síť solidárního bydlení Sdílené domy.
Družstvo Racek se věnuje mnoha projektům, z nichž ty hlavní jsou:
🔸 komunitní energetika
🔸 síť sociálních solidárních ekonomik
🔸 komunitně podporované zemědělství
🔸 kultura a vzdělávání
🔸 komunitní zahrada a cyklodílna
🔸 dostupné bydlení

👱‍♂️ Jakub Nakládal
Architekt Jakub Nakládal představí projekt Baugruppe Šárka (návrh No Architects), na kterém pracuje jako projektový manažer. Jedná se o participativní bydlení pro tři rodiny se společnými sdílenými prostory. V současné době je projekt ve fázi povolovacího procesu. Prezentace přiblíží postup vzniku podobných projektů i obtíže při jejich realizaci.

🏡 Dům pod Horou
Dvě rodiny které chtějí vytvářet prostor nejen pro bydlení, ale i pro společné setkávání, tvoření, pěstování, muzicírování, hlídání dětí… zkrátka vzájemné sdílení. V tuto chvíli mají již za sebou 2 roky soužití v třípodlažním dome se zahradou v Praze – Velké Chuchli a rekonstrukci jeho prvních dvou podlaží.
Na Seanci budou prezentovat své dosavadní zkušenosti s co-housingem, s hledáním domova i praktické výzvy, které je na cestě koupě a svépomocné rekonstrukce sdíleného domu potkaly.

𝓢𝓔𝓐𝓝𝓒𝓔
Cílem odlehčeného večerního formátu je především prezentovat mladé autory*ky a jejich projekty (které často bývají spíše menšího měřítka). Výstupy mají poskytnout prostor pro sdílení zkušenosti z praxe a vzájemné učení se.

🇬🇧🇬🇧🇬🇧

Housing is becoming increasingly unaffordable and cities, as well as residents, are looking for alternatives that will allow them to have decent living conditions. There is a long tradition of cooperative housing in the Czech Republic – but this has not been built on much since 1989. Solidarity networks from abroad (e.g. the German Mietshäuser Syndikat or the Austrian habiTAT) can – and are – an inspiration for building housing in the Czech Republic that is not used for investment and speculation on the real estate market, but is stable and affordable. Come to the next in the series of Sessions.

Guests*:
👁️ Freia Böhm – resident and member of the Racek cooperative
👁️ Jakub Nakládal – architect and project manager of baugruppe Šárka
👁️ Black ad. – residents of the communal housing in the Dům pod Horou

Akce jsou realizovány s finanční podporou Ministerstva kultury ČR a Hlavního města Prahy.

https://www.facebook.com/events/1032153391717487/

Podrobnosti

Datum:
24 září
Čas:
18:00 - 21:00
Webová stránka:
https://www.facebook.com/events/1032153391717487/

Pořadatel

Galerie Jaroslava Fragnera
Email
noreply@facebookmail.com

Místo konání

Galerie Jaroslava Fragnera
Galerie Jaroslava Fragnera + Google Mapa