Načítám Akce

« Všechny Akce

  • akce již proběhla.

Jaká je naše ideální čtvrť? (Workshop v rámci festivalu Za Prahu udržitelnou a sousedskou 2)

13. 11. 2021 @ 16:00 - 18:00

Všichni sníme o ideálním životě v ideálním sousedství. Naše představy se však různí, tak jako se různí naše životy a životní styly. Někdo chce žít v blízkosti parku, někdo potřebuje školku, jiný zase parkovací místo. Dobré město má být pro všechny. Jak vypadá ideální sousedství Prahy? Co se tam děje a kdo tam tráví čas? Jaké místa a budovy se tam nacházejí? Jaká je ideální nová čtvrť Prahy?
Odpovědi developerů na tyto otázky známe v podobě návrhů „nových pražských čtvrtí”. Jaké jsou ale vaše odpovědi na tyto otázky? Jaká je vaše ideální čtvrť?

Východiskem není vzduchoprázdno, za což jsou brownfieldy často považovány. Představy o ideální čtvrti zakotvíme v lokálních (např. přehuštěnost individuální dopravou nebo nedostatek zeleně), tak i v globálních kontextech (klimatická krize a krize bydlení). Tyto kontexty mnohdy unikají z plánování “nových pražských čtvrtí” a jejich vize jsou proto neudržitelné.

Vystupte na krátký moment z každodennosti svého sousedství. Nápadů na zlepšení máte určitě dost. Zkuste na chvíli volně přemýšlet,přineste své nápady a potřeby a poznejte nápady a potřeby ostatních. Získejte tipy na to, jak svou současnou čtvrť reálně změnit.

Zapojte se do společné tvorby letošního Manifestu sousedské a udržitelné Prahy.

Paměť města, Arnika, AutoMat, Spolka a Architekti bez hranic pro vás připravili dvě hodiny společného přemýšlení, tvoření vizí a poznávání (se) prostřednictvím navrhování a kreslení. Kromě možnosti kolektivně se zamyslet nad budoucností Prahy si vyzkoušíte metodiku situovaného městského navrhování, dozvíte se, jak se jak se do plánování města reálně zapojit a poznáte při tom zajímavé lidi.

Abychom mohli událost co nejlépe připravit, prosíme Vás předem o registraci na tomto linku: https://forms.gle/3CqNY8KPoEcE8Tco7 , do 10.11.2021.

————-

Workshop je bezplatný a bezbariérový, pro děti bude zajištěný program v dětském koutku

Workshop se koná v rámci festivalu Za Prahu udržitelnou a sousedskou 2, který organizuje Paměť města spolu s Arnikou a AutoMatem.

Spolka tvoří udržitelná města pro všechny. Zapojujeme veřejnost do inovativní městotvorby. Jsme kolektiv odbornic z oblasti architektury a sociologie.

Architekti bez hranic sdružují mladé architekty a designéry se zájmem o veřejný prostor a sociální přesahy architektury. Spolek usiluje o zlepšení kvality veřejného prostoru a zvýšení zájmu veřejnosti o témata spojená s architekturou.

Paměť města je platforma mapující proměny Prahy optikou těch, na které nejvíce dopadají. Řeší témata jako nedostupné bydlení, masový turismus, gentrifikace nebo agresivní development.

Podrobnosti

Datum:
13. 11. 2021
Čas:
16:00 - 18:00
Webová stránka:
https://forms.gle/3CqNY8KPoEcE8Tco7

Místo konání

prostor39
Řehořova 33/39
Prague, 13000 CZ
+ Google Mapa